8. jan, 2021

Mer om C-vitamin

När man diskuterar med läkare (eller företrädare för ansvariga myndigheter – i den mån detta alls är möjligt), så får man oftast en stämpel som ”dåligt påläst”, ”konspirationsteoretiker” eller något betydligt värre – om man som jag påtalar detta vitamins absolut livsavgörande betydelse!

Och i stället för att rekommendera rejäla doser C-vitamin som förebyggande åtgärd – eller i vissa fall som bot vid svåra sjukdomstillstånd – så ägnar sig den officiella vården mest åt att skrämma oss för höga doser!

Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg (tusendels gram!) till vuxna! Det räcker för att vi inte skall drabbas av skörbjugg – men är mycket långt ifrån de mängder som är optimala för vår hälsa. Där krävs det åtskilliga GRAM (några tusen mg) dagligen.

Det är en fortlöpande skandal att våra myndigheter inte uppdaterar sina rekommendationer om C-vitamin! Inte minst i dagens pandemisituation, där man på många håll i världen förebygger covid-19, eller åtminstone förhindrar allvarliga följder av denna sjukdom med just rejäla doser av C-vitamin.

Den enda rimliga förklaringen till aversionen mot C-vitamin jag kan se är att det är ett allvarligt hot mot läkemedelsindustrins vinster, eftersom det är billigt, icke patenterbart och kan göra många farmaceutiska preparat onödiga!

Något liknande gäller för övrigt också vitamin D3. Fast då pratar man om mikrogram (miljondels gram). Livsmedelsverkets rekommendationer är där 10 mikrogram/dag, vilket är fullomligt löjeväckande. Man måste upp i närmare 10 ggr den dosen för att få en rejäl effekt!

Den svenske läkaren Sture Blomberg har gedigen och mångårig erfarenhet även av intravenös behandling med C-vitamin. Han nämner också den form jag själv numera använder - natriumaskorbat - som jag dagligen intar ca 10 gram av (10 g av pulvret upplöst i en liter vatten, och konsumerat ett glas i taget under hela dagen).

På en fråga om C-vitamin ger Dr Blomberg följande svar till Annika Dahlqvist på hennes blogg:

”Jag har blivit ombedd av Annika Dahlqvist att kommentera denna fråga om intravenöst C-vitamin, eftersom vi på det sjukhus i Norge, där jag under många år av och till vikarierat som överläkare på Intensivvårdsavdelningen, Volda sjukhus, i fyra år använt intravenöst C-vitamin i behandlingen av patienter som drabbats av septisk chock – med extremt goda resultat. Det har nästan lika länge använts på minst två svenska sjukhus, vad jag vet.

Det vi då har använt är inte ren askorbinsyra utan Natrium-askorbat i vilken den 8:e vätejonen i askorbinsyran bytts ut mot en Natriumjon. Detta innebär att pH-värdet (surhetsgraden) förskjuts från att vara mycket surt (pH 1.0 – 2.5) i askorbinsyran till att vara i det närmaste helt neutralt (pH mellan 5,6 – 7,0+) i Natrium-askorbat. Detta slår hål på argumentet, som lär ha hävdats av någon doktor i Expressen att det är ”som att spruta ren syra” i blodådrorna. Det är det alltså inte. Natrium-askorbatet, Ascor, kommer i 50 mL-flaskor och innehåller 7,5 gram Natrium-askorbat. Till varje patient ges 1,5 gram (= 10 mL) som blandas ut i 500 mL Ringer-acetat fyra gånger per dag i totalt fyra dagar. Att blanda ut denna lilla volymen Natriumaskorbat med stor volym Ringer-acetat gör blandningen i det närmaste helt neutral, dvs. varken sur eller basisk. Numera finns det en färdig beredning av Natrium-askorbat som kan ges som en injektion i mycket mindre volym, men denna har inte jag själv använt någon gång.
Riordan kliniken i USA firade för övrigt i maj 2018 sitt 40-årsjubileum och den nittio-tusende intravenösa infusionen av C-vitamin i högdos (50-60 gram), som adjuvant cancerbehandling. Mycket få biverkningar lär ha rapporterats.”

Även detta svar kan skrivas ut och tas med till läkarna vid Covid-IVA, vid fall av intensivvård pga Covid-19.

Svaret borde även meddelas till prof Björn Olsen, för att han därefter ska svara i TV för sitt påstående att man kan döda patienter genom att “spruta in syra i deras blodådror”. Jag är tacksam om jag får hjälp med detta meddelande till media.”

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?