1. mar, 2017

En fantastisk TV-kväll

Ibland (ofta) undrar jag över den historielöshet som tycks finnas inom medicinsk forskning och tillämpning - eller åtminstone i den form den framställs i SVT. Här om kvällen (170227) var en riktig "höjdare" vid TV:n... Först "Fråga Doktorn"... Som vanligt behandlar man där nästan allt, utom det kanske allra viktigste för hälsan - kosten (även om programledaren denna gång faktiskt frågade om just kost - men fick ett ytterst luddigt och konturlöst svar).

En kvinna ringde också och frågade, om hon kunde använda magnesium mot kramper. Husläkaren sa då att det inte finns någonting som tyder på att magnesiumbrist är vanligt (kanske därför att man inom traditionell sjukvård ytterst sällan kontrollerar detta!). Hon hade tydligen inte heller en aning om vilken betydelse just magnesium kan ha vid kramptillstånd. I många fall tycks just magnesium vara ett oerhört effektivt botemedel mot just kramper. I en frågespalt besvarar en mer kunnig läkare samma fråga på ett helt annat sätt:


Hej! 

Jag har hört att magnesium hjälper mot kramp i benen. Kan det verkligen stämma? Jag har kramp i fötter och framsidan av benen, kan det vara magnesiumbrist?

/Tacksam för svar

 LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR:

Ja, det stämmer. Ofta så kan det vara magnesiumbrist. Det kan man testa hos läkaren med ett blodprov och det rekommenderar jag att man gör om man misstänker att man har magnesiumbrist. Visar provet att man har brist så är det i första hand bra att äta mat som innehåller magnesium, som fisk, mjölk och spannmål. Magnesium finns också som kosttillskott och i sprejform och i riktigt svåra fall kan man få det intravenöst, direkt in i blodet.

Sedan tittade jag på "Vetenskapens värld". Där bredde man ut sig en hel del kring forskning om cannabis - bl.a. för att undersöka dess möjligheter att påverka epilepsi hos barn. Och den forskningen är förstås utmärkt. Men ingen tycktes känna till, att man i många år faktiskt känt till att ketogen kost i hög grad påverkar epilepsi (minst 50 % får mer än 50 % minskning av anfallen - och 10 % blir helt anfallsfria. Läs gärna mer om detta på följande länk:  (http://www.svaradoktorn.se/425558411

Vidare var det en forskare i programmet som uttalade sig föraktfullt om kolloidalt silver. Han ansåg att det var oetiskt att sälja KS som bot mot Borrelia! Hur etiskt är det att påstå att kronisk borrelia inte existerar (vilket de flesta läkare tycks hävda)? Ander Sultan är förstås misstänkliggjord, eftersom han tillverkar kolloidalt silver, men ingen har med konkreta vetenskapliga fakta någonsin visat att han har fel i sin information. Så här skriver han om just Borrelia:

De fästingspridda sjukdomarna Borrelia (bakterie, en spiroket), TBE (ett höljevirus) och Anaplasma (en intracellulär bakterie) skapar allt större problem i vårt land. Detta i takt med att fästingen blir alltmer utbredd. Behandlingstiderna med antibiotiska preparat behöver många gånger vara månadsvis långa och det innebär en stor belastning på kroppens tarmsystem och tillhörande immunförsvar. Den effekt som kolloidalt silver kan ge på inkräktarna har visat sig vara väldigt god. Läkaren Paul Farber drabbades själv av borrelia genom en fästing. Efter att ha provat antibiotika i flera månader utan fullgott resultat, beslutade han sig för att använda silver i kampen mot borrelian. Silvret utrotade borreliaspirocheten och efter några månaders användning så blev han friskförklarad. Farber skrev därefter boken ”The Micro Silver Bullet” där han berättar om sin resa. Även veterinärer får bra resultat med hjälp av kolloidalt silver och använder det för fästingrelaterade problem på både hundar, katter och hästar.

(Sedan följer en lång rad av individuella berättelser från människor som botat borrelia med KS)

Man demonstrerade också i programmet en "fantastisk uppfinning" - som bestod av ett hemtillverkat mikroskop, med vars hjälp man kunde filma enskilda, levande celler. Den svenske läkaren Erik Enby konstruerade själv ett sådant mikroskop för sådär 30 år sedan, och kunde med dess hjälp bl.a. filma levande organismer i blodet. Men alla hans kollegor vägrade titta i hans mikroskop. Som belöning blev han sedan också som bekant av med sin läkarlegitimation… Naturligtvis är den nya versionen av mikroskop en framgång - som blir extra användarvänlig med hjälp av en smartphone - men nog kunde man ju ha kostat på sig att nämna Erik Enby (fast man kände förstås inte till honom och hans mikroskop). Experterna har ofta en väldigt snäv kunskapsbas - och ett kort tidsperspektiv...

Till sist talade man också om bröstcancer och mammografi. Det var helt förvirrande. Först refererade man till ny forskning, som visade att kvinnors egenundersökningar av brösten inte på något sätt minskade dödstalen i denna sjukdom. Sedan intervjuade man en läkare, som talade om att kvinnor absolut skulle undersöka sina bröst - och att alla naturligtvis skulle låta sig mammograferas, när de blev kallade. Inte ett ord om att stora internationella undersökningar visat att denna form av screening inte påverkar dödstalen. Och att mammografi faktiskt FÖRORSAKAR cancer nämnde självklart inte. Pinsamt att inte heller termografi nämndes - vilket alltså är en fantastisk diagnostisk metod. Den ger ingen strålning (tar emot strålning i stället - värmestrålning) - och framför allt upptäcker man med dess hjälp cancertumörer flera år tidigare än med mammografi!

I föregivet vetenskapliga program hos SVT avslöjas ibland avgrunder av okunskap. Tydligen bryr man sig inte om historiska återblickar – eller ens modern forskning utanför ”main stream”… Pinsamt!

 

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?