9. apr, 2020

Profetiskt?

Fredagen den 10 april 1992 – för 28 år sedan – ringde telefonen i Eksjö, där vi då bodde. Det var precis när min fru Eva och jag satt och åt middag. Hon gick ut i hallen, där vi hade telefonen (det här var före mobiltelefonernas tid). Ganska fort kom hon tillbaka och sa: Det är från Dagens Nyheter – de vill prata med dig!

Jag trodde först att hon skämtade, men hon såg ganska allvarlig ut, så jag gick till telefonen och tog luren. Till saken hör förstås också, att jag gjort några försök att skicka insändare till DN – utan något resultat.

Det visade sig nu vara dåvarande redaktören för ”Namn och Nytt”, Ove Säverman, som ringt upp mig. Han förklarade att han läst min text ”En framtidsdröm” - och att han absolut ville publicera texten i den s.k. ”Rutan” på Namn och Nytt-sidan.

Det tycks ha varit en ”nyckel” för att ta sig in på DN:s sidor, för under det kommande året publicerade de nästan alla texter jag skickade in. Jag var närmast chockad – för många av mina texter refuserades obarmhärtigt av vår lokaltidning – Smålands-Tidningen.

Som världen ser ut just nu, så finns det kanske anledning reflektera litet omkring denna 28 år gamla text!