27. aug, 2018

Om yttrandefrihet

I dag kunde jag till min förvåning på bloggen ”Det goda samhället” läsa hur Patrik Engellau kraftfullt försvarar yttrandefriheten (som en av Västerlandets grundläggande värderingar). Det handlar då om konstnären Lars Wilks rondellhund.

Eftersom jag nyligen blivit blockerad av Patrik Engellau, som uppenbarligen inte tycker att jag skall omfattas av Västerlandets yttrandefrihet (i alla fall inte på hans blogg), så måste jag väl konstatera, att hans uppfattning om yttrandefrihet är något selektiv. Han tycker alltså, att det är helt OK att framställa profeten Mohammed som en hund – men att påvisa att de mediciner våra läkare ordinerar är en av de viktigaste orsakerna till ohälsa och för tidig död i Västvärlden är inte tillåtet. Det skulle kanske kunna finnas argument mot den åsikten (även om några sakliga sådana torde vara svåra att hitta), men Engellau vill uppenbarligen inte diskutera denna fråga, som bokstavligen handlar om människor liv eller död varje dag!

 

Jag känner inte till om Patrik Engellau har stora aktieposter i den lukrativa läkemedelsindustrin, men nu börjar jag snart undra…

Han har i sitt inlägg kopierat teckningen av rondellhunden och skriver sedan följande:

”Teckningen ska, på grunder som jag inte bryr mig om att försöka förstå, ha blivit nobbad av Fotografiska Muséet. Muséet har förstås rätt att nobba vad det vill.

Jag är inte särskilt förtjust i teckningen men eftersom den blivit en symbol för yttrandefriheten vill jag gärna publicera den som en gest av solidaritet mot västerlandets grundläggande värderingar om att man ska få säga och rita vad som helst även om det inte är så himla klokt eller märkvärdigt eller ens välformulerat eller snyggt eller artigt. Yttrandefriheten ska tillåta nästan vad smörja som helst.

Denna publicering är i all enkelhet ett ställningstagande för traditionell västerländsk yttrandefrihet.

Patrik Engellau”