12. maj, 2017

Varför fasta – om man kan ta ett piller i stället?

När man för en tid sedan publicerade en studie som visade att tre dygns fasta på ett dramatiskt sätt förnyade kroppens immunförsvar, så var detta i sig inget nytt. Det verkar som om även kortare fasteperioder får våra makrofager att ta hand om skadade celler och cellfragment och ”städar upp” i hela systemet – och något liknande tycks hända om man använder en ketogen diet.

Man skulle tycka att detta vore erfarenheter att ta vara på. Även cancerceller tycks kunna ”städas undan” med hjälp av fasta. Men ett problem är förstås, att ingen tjänar pengar på fasta! Tvärt om innebär ju fasta minskade inkomster för både livsmedelsbranschen och läkemedelsindustrin. Den förra därför att man inte konsumerar livsmedel under den tid man fastar, och den senare därför att man blir friskare genom att fasta – och alltså behöver mindre mängd mediciner.

Och så kan vi förstås inte ha det! En kommentar till denna studie blir en sorts bekräftelse på den ”hjärntvätt” som tycks förekomma bland läkare och i läkemedelsbranschen. Enkla botemedel som kost och fasta förkastas. Det enda som gäller är MEDICINER - som förorsakar ungefär vart tredje dödsfall i vårt land, men ger Big Pharma gigantiska inkomster.

Så här lyder kommentaren i original:

“But I think the most sensible way forward would be to synthesize this effect with drugs. I am not sure fasting is the best idea. People are better eating on a regular basis.”

 

I översättning: “Men jag tror det vettigaste sättet att gå vidare skulle vara att syntetisera denna effekt med hjälp av mediciner. Jag är inte säker på att fasta är en bra idé. Folk mår bättre av att äta regelbundet”

Och här är länken till publikationen:

http://www.telegraph.co.uk/science/2016/03/12/fasting-for-three-days-can-regenerate-entire-immune-system-study/