4. sep, 2016

Om läkares syn på kost och bilkörning

Jag har aldrig (hittills) träffat en läkare som tyckt att man skall köra en tvåtaktsmotor på ren bensin – eller en bensinmotor på diesel. Inte heller har jag hört någon i denna yrkeskategori föreslå att man skall fortsätta köra, när oljelampan lyser – men tejpa över lampan, så man inte behöver störas av det röda ljuset.

Däremot har jag faktiskt träffat läkare, som uttryckligen påstått att det inte spelar någon roll vad vi människor äter. Ibland säger man att vi skall äta ”litet av varje”, så blir det bra (men ingen har föreslagit att vi skall blanda olika bränslen för att bilen skall gå bra!).

Att skriva ut mediciner mot sjukdomssymtom är att jämföra med att ”tejpa över oljelampan” (även om t.ex. akut smärta eller svår ångest kan kräva akuta sådana åtgärder)… Självklart borde man i stället försöka åtgärda felet (för litet olja p.g.a. läckage eller onormal förbrukning)… Det kan förstås vara svårt att hitta grundorsaken till en sjukdom, men man måste i alla fall försöka, och att börja med kost och livsstil borde vara standard.

Men hur många har vid sjukdom träffat en läkare som frågat vad/hur man äter? Knappt någon, är jag rädd…

Att inte bry sig om det som är fullständigt grundläggande för vår hälsa – kosten – anser jag vara ”tjänstefel” av läkarna! Kanske dags att revidera läkarutbildningen och införa en rejäl dos om kost och nutrition (i dag är det bara ett fåtal timmar!)! Det skulle sannolikt medföra dramatiskt minskade inkomster för läkemedelsbolagen – men en motsvarande förbättring av folkhälsan… Och landstingens ekonomi skulle kunna få ett rejält och välbehövligt lyft! Kanske kunde man till och med få råd att ge sköterskor och undersköterskor anständiga löner?