18. jun, 2016

Demokratins principer hotas

Brian Clement driver tillsammans med sin fru Anna-Maria i Florida ett hälsoinstitut som de kallar ”Hippocrates health Institute”. De företräder en inriktning som anser att kost kan både förebygga och bota sjukdomar. Detta var för övrigt vad ”läkekonstens fader” Hippocrates hävdade redan ca 400 f.Kr. (”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat!”), så det är inte precis något revolutionerande nytt. Nu skulle Brian Clement hålla en föreläsning i ABF:s lokaler i Stockholm, men då har några inom organisationen VoF (”Vetenskap och Folkbildning” – ett namn som måste uppfattas som djupt ironiskt) plötsligt agerat och lyckats stoppa aktuell föreläsning. Denna lilla klubb för inbördes beundran har gjort sig känd för sitt rabiata motstånd mot allt nytt inom framför allt medicinen – och sina kränkande personangrepp på dem som tycker annorlunda. De tycks bara tro på det de kan se och ta på. För några år sedan utnämnde de läkaren Annika Dahlqvist till ”Årets förvillare” då hon började bota diabetespatienter och överviktiga med kolhydratreducerad kost, LCHF. Det är djupt upprörande att denna lilla grupp av självutnämnda experter skall bestämma vilka alla vi andra skall få lyssna på. Det borde vara en rättighet i ett demokratiskt samhälle att var och en själv får ta del av information från olika källor och själva bilda sig en uppfattning. Jag trodde t.o.m. att det var en av demokratins grundpelare!

 

Särskilt upprörande är det hela kanske i detta fall, eftersom det gäller liv och hälsa. VoF-arna kan man inte ta på allvar. Men värre är kanske att överläkaren och professor emeritus (enligt DN ”senior professorn”) Håkan Mellstedt yttrar sig i detta sammanhang och bl.a. säger (enligt DN): ”Det dyker med jämna mellanrum upp någon person som säger sig ha hittat en alternativ metod som kan bota cancer. Men det har aldrig funnits någon sanning i dem, och jag tror inte heller att det finns någon sanning i detta”.

Att han kan TRO saker står honom förstås fritt, men att han PÅSTÅR att det aldrig funnits någon sanning i alternativa metoder för att bota cancer – det är en osanning så grov att DN:s hela redaktion borde rodna! För mig, som alldeles nyligen avstått från traditionell cancerbehandling och endast genom förändrad kost och en del kosttillskott blivit av med min cancer är detta särskilt motbjudande!

I en demokrati måste man ju låta också så märkliga personer som de i VoF få framföra sina åsikter, men vi får försöka upplysa om vilka de är och att deras åsikter inte bygger på fakta, utan snarare emanerar ur en osund uppfattning om egen överlägsenhet och ofelbarhet. Det är en skam för ABF att de faller undan för påtryckningarna och tar tillbaka den utlovade uthyrningen av sina lokaler till Brian Clements föreläsning!

Direktlänk till några av de alternativa cancerbehandlingar (som enligt Håkan Mellstedt aldrig funnits): http://www.svaradoktorn.se/426070622