8. jun, 2016

Ett samtal från Hongkong

I går, tisdag den 7 juni, fick jag ett mycket glädjande och ganska oväntat samtal från Hongkong. Det var Bengt Sjöberg som hade vänligheten att ringa - med anledning av ett mail från mig, som vidarebefordrats till honom via DN. Att han nu gav uttryck för uppskattning av denna hemsida gjorde förstås inte upplevelsen mindre angenäm. Vi önskar förstås honom all framgång med Sjöbergstiftelsen och dess målsättning ”att göra skillnad för cancerforskningen och den behandling som möter cancerpatienter idag”. Bengt Sjöbergs donerade två miljarder kronor bör naturligtvis räcka en bra bit - och det finns många intressanta uppslag till forskning. Tyvär måste man ju konstatera, att "cancerindustrin" är en av världens mest lönsamma branscher - och att "Big Pharma" inte skyr några medel för att behålla sina astronomiska vinster. Där betraktas ett par miljarder närmast som "driftskostnader"  - t.ex.i form av mutor till läkare, forskare och myndigheter, och till de skadestånd och böter de varje år regelbundet döms till för sitt kriminella agerande. Trots den minst sagt aktningsvärda summa Bengt Sjöberg nu satsar, så blir det i ett större sammanhang närmast en Davids kamp mot Goliat, vilket han säkert via sina erfarenheter är fullt medveten om. Men vi håller naturligtvis på David - och utgången har ju en gång tidigare i historien blivit en annan än den förväntade. I Sverige gäller det nog att få rigida kolosser som Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och Läkemedelsverket att ställa upp på Davids sida. Vi håller tummarna. All heder åt Bengt Sjöberg!

Den som vill få en uppfattning om "Big Pharmas" metoder kan läsa här: http://newsvoice.se/2012/04/25/lakemedelsindustrin-botfalls-igen-12-miljarder-dollar-i-boter-for-att-ha-dolt-faror-med-risperdal/

 Den som vill läsa det första inlägget om Bengt Sjöberg kan gå längst ner på denna sida, klicka på "Översikt" och söka inlägget från den 30 maj med rubriken "Bengt Sjöberg har rätt - med råge"