24. maj, 2016

Kan det finnas ett samband mat-tarmproblem?

Här om dagen kunde man i Dagens Nyheter läsa en hel del om det dramatiskt ökade antalet människor i vårt land som drabbats av IBD - inflammatoriska tarmsjukdomar med diagnoser som ulcerös kolit, Crohns sjukdom och IBS (Irritable Bowel Syndrome). Den som inte redan kände till det får en insikt om hur oerhört plågsamt och handikappande ett sådant tillstånd kan vara. Läkarna tycks tämligen handfallna när det gäller dessa problem, och de som drabbas får ibland kämpa i flera år innan de ens får en diagnos – vilket sedan inte är till mycket hjälp, eftersom man knappt tycks ha någon fungerande behandling att erbjuda.

Några fakta framkommer – som att sjukdomen ökat mycket kraftfullt på senare år i de delar av världen där man använder den västerländska, processade och kolhydratspäckade födan, och att sjukdomen således är betydligt mindre frekvent, där man äter en mer ”naturlig” föda. Därifrån till att börja fundera över om inte just kosten är den utlösande faktorn, och att en dietförändring möjligen skulle kunna lösa problemet, borde inte steget vara långt. Men jag vet inte om några dietinterventioner på allvar prövats av den officiella vården. Det enda jag hört talas om är att läkare givit patienter med dessa problem rådet att äta mer fibrer – vilket oftast lett till större problem…

Här om någonsin borde självklart sambandet kost-hälsa vara det första man tänkte på. Men ingenting tyder på att det är så läkarna funderar. I stället verkar man här som i de flesta andra sammanhang först söka efter en verksam farmaceutisk produkt, en ”medicin”. Det är förstås inte säkert att en kostförändring skulle hjälpa alla, men vad man i alla fall vet är att patienter med dessa symtom ofta rapporterar en avsevärd förbättring, om de övergår till en kolhydratsnål kost av LCHF-typ och undviker margariner och andra ”fettsnåla” produkter med mängder av inflammationsdrivande Omega-6. Det borde väl närmast betraktas som ”tjänstefel” av berörda läkare att inte ens pröva en ändring av dieten! Men som vanligt är det väl det sista man tänker på… Läs gärna på följande länk:

 http://www.kostdoktorn.se/tarmsjukdom-av-margarin

 

 

 

.